Nieuws

Statiegeld op blikjes per 1 april

Jaarlijks worden ruim 2,5 miljard blikjes op de Nederlandse markt gebracht waarvan een groot deel in het milieu beland. Het doel is om 90% weer in te nemen en daarmee een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland.

Vanaf 1 april komt er statiegeld op blikjes. De hoogte van het bedrag is € 0,15 per blikje met een inhoud van 3 liter of minder. Ook AtmR Kantoorverandering zal geleidelijk aan alle blikjes waar statiegeld op zit uitleveren. Blikjes kunnen net als petflessen worden ingeleverd op de gebruikelijke inleverpunten in het land.

Er komen twee typen innamepunten:

  • De verplichte inleverpunten zoals grotere supermarkten, bemande tankstations en grotere cateraars zijn straks genoodzaakt om statiegeldflessen en -blikjes in te nemen en statiegeld terug te betalen aan de consument.
  • Vrijwillige inleverpunten daarentegen bepalen zelf of zij het statiegeld aan de consument / organisatie terugbetalen. Zij kunnen er ook voor kiezen om het statiegeld te doneren aan een goed doel of het geld te investeren in hun eigen vereniging, bedrijf of organisatie. Denk aan een nieuwe kantine, nieuwe materialen, nieuwe automaten, een evenement organiseren etc.

De blikjes met statiegeld krijgen nieuwe artikelnummers en EAN-nummers. Kijk voor meer informatie op www.statiegeldnederland.nl.