Nieuws

Nu ook statiegeld op kleine plastic flesjes.

Jaarlijks belanden zo’n 100 miljoen plastic flesjes in het milieu. PETflesjes zijn vrijwel onafbreekbaar. Om het zwerfafval van plastic flesjes terug te dringen, wordt er statiegeld geheven op PETflesjes.

Vanaf 1 juli 2021 wordt er naast het bestaande statiegeld op grote PET flessen, ook statiegeld geheven op kleine PET flesjes voor frisdrank en water (uitgezonderd flesjes voor sap en zuivel). Hat tarief hiervoor bedraagt € 0,15 per flesje. Deze flessen zijn te herkennen aan het statiegeldlogo. In dit geval wordt dit additioneel op de factuur vermeld.

Het wordt een open inleversysteem. Dat betekent dat de flessen bij alle innamepunten ingeleverd kunnen worden. Dus maakt het niet uit waar de flessen gekocht zijn.

Er komen twee typen innamepunten:

  • De verplichte inleverpunten zoals grotere supermarkten, bemande tankstations en grotere cateraars zijn straks genoodzaakt om statiegeldflessen in te nemen en statiegeld terug te betalen aan de consument.
  • Vrijwillige inleverpunten daarentegen bepalen zelf of zij het statiegeld aan de consument / organisatie terugbetalen. Zij kunnen er ook voor kiezen om het statiegeld te doneren aan een goed doel of het geld te investeren in hun eigen vereniging, bedrijf of organisatie. Denk aan een nieuwe kantine, nieuwe materialen, nieuwe automaten, een evenement organiseren etc.

Vraag ons naar de mogelijkheden m.b.t. inzamelbakken waarmee u de plastic flesjes kunt inzamelen. Voor elke ruimte en ieder bedrijf, organisatie en vereniging hebben wij geschikte afvalbakken variërend in formaat en kleuren.

Voor alle informatie over de veranderingen en het huidige statiegeldsysteem:
https://statiegeldnederland.nl/